Música i Romànic

Els Amics de l’Art Romànic del Bages us presentem el vuitè cicle de Música i Romànic. Gràcies a l’esforç de totes aquelles persones, institucions i patrocinadors, podem fer arribar a tothom, aquestes quatre formacions musicals que, amb la seva sensibilitat ens faran viure el llegat històric del nostre entorn, d’una manera diferent.

Volem que gaudiu d’unes bones estones musicals acompanyades de la Història de l’Art i del seu paisatge.

Benvinguts!

Contacta amb nosaltres: musicairomanic@aarb.cat

Data

Lloc romànic

 Música

2017

Descarrega't el tríptic 2017 aquí

 

29/04/2017

18:30

Església Sant Sadurní de Callús

Es tracta de l’antiga església parroquial de Callús que ha estat recentment rehabilitada com espai polivalent. Situada al costat de l’antic castell de Callús, l’espai del qual es farà visita guiada.S’hi arriba per la carretera C-55 (Manresa-Solsona) i a uns 8 km de Manresa, trobarem la sortida cap a Callús. Cal agafar-la en direcció al cementiri i, en poc més d’un quilòmetre la trobarem.

Visita guiada a càrrec de Marc Torres

Capella de Música de Montserrat

Es funda l’any 1997 amb la finalitat de dotar el monestir d’un cor que, en les celebracions litúrgiques més solemnes, pugui complementar la capella de monjos que canten amb l’Escolania. Per aquest vespre proposen un repertori de música antiga centrada en la música religiosa medieval i del Renaixement. Música destinada al culte religiós de quatre dels temps de la litúrgia anual: Advent, Setmana Santa, Pasqua i la Mare de Déu.

Aportació: 10 €

14/05/2017

18:30

Església de Santa Maria de Camps

Situada en un indret amb una excel·lent vista sobre el pla de Bages, trobem aquesta església romànica que pertany al municipi de Fonollosa. És protegida com a bé d’interès local. Per arribar-hi cal seguir direcció Fonollosa, poc abans d’arribar-hi cal desviar-se cap al nucli de Camps.

Visita guiada a càrrec de Goretti Vila.

Quartet Matisse

El quartet de corda integrat per Andrea Santiago (violí), Gil Sisquella (violí), Bernat Santacana (viola) i Queralt Adam (violoncel) va néixer recentment de la mà de quatre joves estudiants de l’ESMUC sota el mestratge dels professors Arnau Tomàs i Abel Tomàs, membres del Quartet Casals. Els quatre intèrprets han estat guardonats en diverses ocasions i ens oferiran un concert que han anomenat; de Mozart a Prokofiev, 160 anys d’evolució.

Aportació: 10 €

 

28/05/2017

18:30

Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar

És una construcció típicament romànica, malgrat les modificacions que ha sofert al llarg del temps situada al vessant nord de Montserrat. Per arribar-hi cal prendre la carretera de Marganell (BV-1123) fins trobar el desviament cap al nucli de Sant Cristòfol, al Km 4 (BV-1122).

Visita guiada a càrrec de Francesc Villegas.

Lux perpetua

La cantant Lucía Samitier Osset ens presenta un repertori anomenat Lux perpetua, un seguit de cants de tradició medieval que tenen en comú la seva vessant espiritual invocant o lloant a l’Esperit Creador, representat en la simbologia medieval amb la Mare de Déu. Un concert on la música es caracteritza per una bellesa austera i profunda.

Aportació: 10 €

 

11/06/2017

18:30

Església de Sant Sadurní de Salelles

Situada al bell mig dels carrerons antics de Salelles, trobem aquest interessant edifici romànic del segle XI format per una esglesiola d’una sola nau, que ha sofert moltes modificacions.

Visita guiada a càrrec de Jordi Piñero.

AIRUN

S’inspira en l’acte musical com a experiència reveladora i de connexió amb el propi ésser. AIRUN es nodreix de la música antiga i d’arrel tractada des d’una concepció musical contemporània i oberta. En el seu repertori combina peces d’aquests àmbits amb composicions pròpies juntament amb poesia i textos de místics com Ramon Llull o Teresa de Jesús.

Aportació: 10 €

 

     

2016

Descarrega't el tríptic 2016 aquí

 

30/04/2016

19:00

Sant Iscle i Santa Victòria de Rajadell
Situada dalt d’un turó que s’alça al costat de la riera, trobem la vila de Rajadell. Hi destaquen, el castell i l’església. De l’edifici romànic original documentat el 1154, en resta poca cosa, el temple va ser reformat i reconstruït al llarg dels anys, especialment, els segles XIII i XVI, posteriorment, al s.XVII s’hi va afegir el campanar.
Visita guiada a les 19.00h a càrrec de Roser Parcerisas.

 

http://www.facebook.com/events/1076345545762808/

 

Fotos

Assistents: 71 persones

Miriam Encinas & Alexandre Guitart (músiques del Món)
Dos músics amb un llarg recorregut que ens proposen un acostament a les músiques del Mediterrani Oriental, amb sons i cançons tradicionals de Grècia o l’antiga Pèrsia així com la refinada música culta de Turquia o l’Afganistan, amb instruments tradicionals d’aquestes terres, indrets d’on van arribar molts dels nostres instruments medievals.

Aportació: 10€

 

14/05/2016

18:30

Monestir de Santa Maria de Serrateix
Va ser monestir benedictí durant 900 anys (941-1835). Hi podem contemplar: restes de la primera església preromànica, l’església romànica (s.XI-XII), la torrecampanar (s.XIV), el Pati de l´Abat (s.XV) i el Claustre neoclàssic (s.XVIII). Des del 1977, el Patronat d´Amics de Serrateix (Berguedà) vetlla per la seva difusió i restauració. Visita guiada a les 18.30h a càrrec de Josep Ma. Badia.

 

https://www.facebook.com/events/575231245969781/

 

Fotos

Assistents: 105 persones

Ferran Pisà & Eulàlia Fontova (música antiga - barroc)
La música anglesa del s.XVII va ser molt influenciada per un nou estil musical provinent d’Itàlia, el barroc. La cantant Eulàlia Fantova i el tiorbista Ferran Pisà ens proposen un programa que centra el focus en tres autors de perfil ben diferent: Henry Lawes, Pelham Humfrey i Henry Purcell.
Aportació: 10€

 

29/05/2016

18:30

Santa Anna i Santa Maria de Claret, Santpedor
A uns 2 km del centre de Santpedor, hi trobem el nucli de Claret, un indret on hi ha l’antiga església romànica de Santa Maria, del s.XII, amb una nau rectangular coronada per un absis semicircular completament llis. El concert
es farà a l’adjacent església de Santa Anna, (s.XVIII). Visita guiada a les 18.30h a càrrec de Mireia Vila.

 

https://www.facebook.com/events/1077676245608810/

 

Fotos

Assistents: 120 persones

Ensemble Boccherini (quartet de corda - música clàssica)
Quartet de corda integrat per quatre joveníssims músics amb un gran talent. Amb un treball regular com a grup de cambra i una formació intensa, han estat guardonats en diferents premis i concursos. Ens proposen un repertori amb peces de Bach, Boccherini, Xostakóvitx i Schubert.
Aportació: 10€

 

11/06/2016

19:00

Talamanca
En el marc d’una altra vila encisadora, com és Talamanca, amb els seus carrers que s’enfilen juganers, places i placetes fascinants hi trobem una interessant església romànica de finals del s.XII. Originalment l’església era
d’una sola nau, al s.XVIII s’hi van fer ampliacions amb dues noves capelles laterals. Visita guiada a les 19.00h a càrrec de Francesc Villegas.


https://www.facebook.com/events/807946136002617/

 

Fotos

Assistents: 76 persones

Bolé (Noves Músiques)
Aquest trio vingut de Mèxic faran parada a la comarca en la seva gira per Europa. Es tracta d’una formació que fusiona amb gràcia instruments i sonoritats tant diferents com són les produïdes pel violí, el sitar i la
guitarra. El resultat és una sonoritat singular, agradable i innovadora. Música global.
Aportació: 10€

 

     

2015

Descarrega't el tríptic 2015 aquí

 

26/04/2015

18:30

Santpedor

Primerament visitarem i coneixerem l’església romànica de Sant Pere o antigament anomenada Sant Pere d’Or, que va donar lloc al topònim de Santpedor. Després ens dirigirem a l’auditori del Convent de Sant Francesc on es farà el concert.

Visita guiada a les 18:30h a l’església parroquial de Santpedor a càrrec d’en Josep Maria Feixas.

 

Roger Mas

El conegut i guardonat cantautor solsoní ens conduirà amb la seva esplèndida veu, en un viatge musical cap al costat més tel·lúric i místic del seu extens repertori.

La seva música està inspirada en tres pilars: les músiques modernes, la d’arrel i els sons ancestrals del món.

Concert a les 19:00h a l’Auditori del Convent de Sant Francesc .

Aportació: 15 €

 

Fotos

Assistents: 100 persones

10/05/2015

18:30

 

Sant Mateu de Bages

Situada al poble amb el mateix nom, Sant Mateu és una església romànica envoltada de camps i masies, que ha estat en la seva major part refeta a principis del s.XIX. En destaca però el seu campanar de torre del s.X, preromànic.

Visita guiada a les 18’30h a càrrec d’en Marc Vilarmau.

 

L’incantari

Conjunt que recrea i actualitza l’ambient màgic de les cançons antigues mitjançant la veu com a element principal així com a través de la instrumentació de l’època i la posada en escena, aconseguint que el seu espectacle pugui convertir-se en una experiència inoblidable.

Aportació: 10 €

 

Fotos

Assistents: 98 persones

23/05/2015

19:30

 

St.Feliu de Terrassola

En aquest encisador paratge del moianès hi trobem aquesta església romànica de doble nau situada en el terme municipal de Santa Maria d’Oló. L’església, documentada des de l’any 927, va ser totalment restaurada el 1970. En la restauració es van aprofitar les restes d’una propera ermita romànica, Sant Martí de Puig-ermengol.

Visita guiada a les 19:30h a càrrec de Roser Parcerisas.

 

OrientCat

Proposa una visió contemporània de les cançons medievals i tradicionals catalanes en un equilibri extremadament delicat i bell. Una interpretació renovada amb influències orientals. Música inspirada en la música antiga que tendeix cap a lo contemplatiu i profund.

Aportació: 10 €

 

Fotos

Assistents: 83 persones

07/06/2015

19:00

 

Sant Benet de Bages

El concert tindrà lloc a l’església d’aquesta antiga abadia benedictina situada dins el terme de Sant Fruitós en un racó esplèndid vora el Llobregat. Des que el 2007 es va inaugurar com a Món Sant Benet, el monestir ha aconseguit recuperar l’esplendor que el va distingir a l’Edat Mitjana.

Visita guiada a les 19:00h a càrrec d’en Francesc Villegas.

 

La Caravaggia & Lupulus Emsembla

Es tracta d’una proposta inèdita. El reputat conjunt de música antiga instrumental La Caravaggia encapçalat pel músic Lluís Coll interpretarà conjuntament amb la coral masculina Lupulus Emsembla un repertori de polifonia religiosa, principalment del renaixement.

Aportació: 10 €

 

Fotos

Assistents: 272 persones

     

2014

Descarrega’t el tríptic 2014 aquí

 

22/06/2014

18:30

MASIA LA PLANA, SANT JOAN D’OLÓ

Situada en un entorn natural esplèndid, en una gran planúria d’on agafa el nom, trobem una gran masia del segle XVIII, el centre d’acolliment i cultura La Plana. Al costat mateix del mas, trobem una humil ermita romànica, senzilla però ben conservada documentada ja el 1175, Santa Creu de la Plana.

Per arribar: sortida 151 de l’eix (C-25) i seguir indicacions.

Visita guiada a càrrec de Roser Parcerisas.

MARA ARANDA (músiques del Món)

La cantant valenciana Mara Aranda està considerada com una de les veus prominents de la música de la Mediterrània. Ha format part de grups tan reconeguts com l’Ham de foc o Capella de Ministrers. Acompanyada pel destacable músic, productor i luthier, Jota Martínez, ens oferiran una aproximació al llegat de la música medieval sefardita i dels instruments musicals de l’època.

Preu de l’entrada: 10 €

 

Fotos

Assistents: 72 persones

08/06/2014

18:30

SANT CUGAT DEL RACÓ, NAVÀS

El monument més destacat del municipi de Navàs. Una església romànica del segle XI molt ben conservada. Situada en un turó prop del poble de Castelladral on es pot gaudir d’una vista esplèndida

en un entorn natural idíl·lic.

Per arribar, agafar la carretera que porta de Navàs a Castelladral i seguir indicacions.

Visita guiada a càrrec de Francesc Villegas

ANNA DANILEVSKAIA & FERRAN PISÀ (música antiga)

Al Renaixement, el préstec de material musical entre compositors era un fet molt generalitzat. Així doncs, s’adaptaven peces vocals per tocar-les amb instruments o es transcrivien peces d’un instrument a un altre. Anna Danilevskaia i Ferran Pisà presenten un programa molt original centrat en obres del renaixement ibèric que ells mateixos han adaptat per a la viola d’arc i la viola de mà seguint el mètode i la lògica dels compositors de l’època.

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 78 persones

24/05/2014

18:30

 

AUDITORI PLANA DE L’OM, MANRESA

Certament aquest no és una església ni castell romànic. El motiu que hagim triat aquest espai és que hem volgut fer una modesta commemoració; és el cinquè aniversari de Música i Romànic. És cert, només són cinc edicions, i això no és cap gran xifra, però l’àmplia acceptació popular que ha tingut aquest cicle des del seu inici, fa que una entitat petita com la nostra, ho vulgui aprofitar per donar les gràcies a tothom.

Visita guiada a càrrec de Francesc Gasol

TOTI SOLER (música contemporània)

És potser el guitarrista català més emblemàtic, una figura destacada de la Nova cançó i de la música contemporània. En les seves peces, s’hi pot veure allò que només els grans músics deixen imprès en les seves composicions; la seva ànima. Quan algú

és capaç de manifestar la seva llum, expressa allò diví que hi ha en ell, i aquest és un treball de recerca espiritual del tot imprescindible en la bona música i bones arts.

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 82 persones

11/05/2014

18:30

TORRES DE FALS, FONOLLOSA

Situat en un espai idíl·lic a tocar de la riera de Fonollosa, trobem aquest magnífic conjunt monumental integrat per les restes de l’antic castell de Fals. Les dues torres, una d’elles del segle XI, l’església de Sant Vicenç i la rectoria.

Visita guiada a càrrec de Francesc Junyent

 

MAIA (noves sonoritats)

Es tracta d’un nou projecte integrat pels músics Natxo Tarrés (Gossos), Maru di Pace, Albert G. Galbany, (Àniam) i Marta Serra.

Una invitació a un viatge sonor a través de l’escolta contemplativa.

Guiats pel so d’instruments d’arreu com l’arpa, la guitarra, el bansuri, sànsula, pandero,etc. Un concert que ens conduirà cap a una experiència profunda i captivadora cap al silenci.

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 119 persones

     

2013

Descarrega’t el tríptic 2013 aquí.

 

Regió 7

'Música i Romànic' portarà els sons més espirituals al Bages. Aquest maig tindrà lloc la 4a edició del cicle que vol donar a conèixer les 130 esglésies romàniques de la comarca

Sant Joan, Mura, Coaner i l´Estany acullen el cicle Música i Romànic. L'Orfeó Manresà s'incorpora a la iniciativa amb un concert de temes religiosos que clourà el cicle de quatre vetllades

Manresainfo

La música més espiritual a quatre temples del Bages

El Setmanari

Les noves músiques prenen protagonisme a la quarta edició del cicle "Música i Romànic"

324

La quarta edició del cicle 'Música i Romànic' portarà la música més espiritual a quatre temples romànics del Bages

Vilaweb

La quarta edició del cicle 'Música i Romànic' portarà la música més espiritual a quatre temples romànics del Bages

LaVanguardia

Música espiritual per promoure el romànic del Bages. La comarca té 130 esglésies romàniques, el 60% de les quals es troba en molt mal estat de conservació

CatalunyaReligió

'Música i Romànic' trae la música espiritual al Bages

 

15/06/2013

19:00

MONESTIR DE SANTA MARIA DE L’ESTANY
En aquest indret fa més de 900 anys s’hi establí una petita comunitat de canonges per viure seguint la Regla de sant Agustí.
Amb el temps, es construí l’església i el claustre, i altres edificis d’una gran bellesa. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, el monestir va ser fundat l’any 1080, i el seu claustre és una de les joies del romànic català.
Visita guiada a càrrec de Francesc Gasol

ORFEÓ MANRESÀ (cant coral)
Símbol de germanor, els orfeons van dur a terme una gran tasca de sensibilització musical i cultural als països catalans. L’orfeó manresà és tota una institució amb més d’un segle d’història que continua amb la mateixa vocació. Un dels seus pilars és la interpretació de música devocional o religiosa, de la qual ens oferirà una selecció de peces de diferents èpoques.
Preu de l’entrada: 10 €

 

Fotos

Assistents: 120 persones

01/06/2013

19:00

SANT JULIÀ DE COANER
El conjunt monumental de Coaner, romànic llombard, és situat en una tranquil·la i pintoresca vall de gran interès paisatgístic i arquitectònic dins del Pla d’Espais Interès Natural de la Serra de Castelltallat.
L’església de Sant Julià, juntament amb l’antiga torre del castell i la masia de Can Serra, ofereixen un conjunt romànic de bellesa peculiar damunt un paisatge rocós.
Visita guiada a càrrec de Francesc Villegas

KASSIA (música antiga)
Kassia és un projecte en femení que ofereix l’oportunitat d’escoltar música de compositores del segle XVII i XVIII, interpretada per dones d’avui amb instruments antics. La formació reivindica el paper de les dones en la música barroca, tot recuperant composicions generalment desconegudes.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 100 persones

19/05/2013

18:45

MAS SANT JOAN, SANT JOAN DE VILATORRADA
Es tracta d’una església esmentada ja l’any 1020, que està ubi-cada dins del mas Sant Joan, casal situat dalt d’un puig on avui hi trobem l’escola municipal de música, i que dóna nom al poble de Sant Joan. La nau sud és una obra romànica del s.XIII amb volta de canó, mentre que la nau nord amb volta apuntada és gòtica.
Visita guiada a càrrec de Marc Vilarmau

ÀNiAM (músiques del món i avantguarda)
ÀNiAM, és un nou projecte musical que representa un punt de trobada entre la tradició i l’avantguarda, un espai compartit entre sons tradicionals del Mediterrani i més enllà. Unint instruments com l’oud i el baglama turcs, bansuri hindú, guitarres, etc. amb l’electrònica d’avantguarda més elegant.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 100 persones

11/05/2013

18:45

SANT MARTÍ DE MURA
Situada al bell mig de l’encisador municipi de Mura hi trobem aquesta magnífica església romànica molt ben conservada de la qual en destaca el portal. D’origen preromànic, ha patit diver-ses transformacions al llarg de la història. Al segle XII amb una important ampliació. Després del terratrèmol de 1437 se’n va reforçar l’estructura i al s.XVII s’hi va afegir una tercera nau i el campanar actual.
Visita guiada a càrrec de Montserrat Barniol

LUÍS PANIAGUA (noves músiques ancestrals)
Un concert de músiques compostes pel reconegut i premiat Luis Paniagua. Música espiritual, mística i humil. Paniagua transmetent el llenguatge universal de l’amor, la veritat, la bellesa i la puresa a través del so de la veu i d’instruments antics com la lira.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 95 persones

     
 

Notes de premsa edició 2012:

- La música espiritual entrarà per tercer cop als temples romànics bagencs / Regió7

17/06/2012

19:30

OLLER DEL MAS, MANRESA
Es tracta d’una casa originària del s. X, que ha anat canviant força al llarg dels segles, però que ha mantingut sempre la mateixa
família en el seu interior. Un espai idíl·lic als afores de Manresa que conserva el celler i la vinya com a modus vivendi.

Visita guiada a càrrec de Francesc Margenat

EDUARD CANIMAS (cantautor)
Ens presenta “Sagrat Cor”, el seu tercer disc en solitari. Un treball on expressa la vessant més madura i espiritual d’aquest músic gironí que du ja una llarga i destacable trajectòria. Va ser
la veu cantant de Zitzània, la banda que va transcórrer per camins realment originals en l’àmbit del rock català. Amb aquest
músic pretenem obrir més encara, els diferents estils amb el denominador en comú de l’espiritualitat o contemplació que caracteritza el nostre cicle.
Preu de l’entrada: 8 €

 

Fotos

Assistents: 119 persones

03/06/2012

19:30

ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DE RELAT, AVINYÓ
En un espai tranquil i envoltat de natura hi trobem aquesta església d’origen romànic formada inicialment per una nau amb volta de canó i un sol absis, fou modificada, renovada i ampliada al final dels segles XVII i XIX. El seu campanar de tres pisos ha estat restaurat a finals del segle XX.
Visita guiada a càrrec de Francesc Villegas

ALBERT G. TRIO (músiques del món)
La música clàssica de la Índia és d’una riquesa extraordinària, una música que perdura des de fa molts segles i que ha evolucionat de forma constant mantenint la mateixa essència. Albert G. ens ofereix una aproximació a aquesta música a través del so del bansuri, (flauta hindú). Els raga, que és com s’anomenen aquestes composicions, construeixen gradualment a la nostra consciència una arquitectura melòdica que impregna l’oient amb el sentiment que el raga i el músic evoquen.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 79 persones

20/05/2012

19:00

ESGLÉSIA DEL ROSER, SÚRIA
L’església del Poble Vell, construïda al costat del castell, apareix citada en un document de 1154 com a parròquia de Sorisa. Es tracta d’un edifici religiós de planta rectangular, amb torre del campanar i absis d’estil romànic. El conjunt format pel castell i l’església és una de les imatges més característiques de Súria.
Visita guiada a càrrec d’Albert Fàbrega

ALLA LUCE ENSEMBLE (música antiga)
És un conjunt de música antiga format per Hugo Bolívar (contratenor) i Xavier Soler (tiorba, guitarra barroca i viola de mà).
El seu repertori va del renaixement hispànic fins a la música barroca, alternant peces vocals i instrumentals. La seva interpretació vol transmetre l’emoció i la sensibilitat que conté la
música antiga a la vegada que intenta de seguir al màxim els criteris històrics mitjançant l’ús de rèpliques d’instruments i tècniques vocals de l’època.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 80 persones

04/05/2012

19:00

CONVENT DE LES CAPUTXINES, MANRESA
Es tracta d’un espai singular i una mica misteriós dins del barri antic de Manresa. Un espai que ha patit una història convulsa i on hi destaca el claustre. Aquest és l’element arquitectònic i artístic més important del convent, atès que està format per columnes i capitells, realitzats possiblement a finals del segle XIV o a inicis del XV provinents del desaparegut monestir de Valldaura.
Visita guiada a càrrec de Montserrat Barniol

MUOM (noves sonoritats)
Es tracta d’una coral de cants harmònics. Cants on cada un dels cantaires fa 2 o més veus alhora en freqüències harmòniques.
Aquest tipus de cants són tradicionals en diferents indrets del planeta, sobretot de l’Àsia central però també a d’Àfrica i d’Europa. Les creacions de Muom són originals ja que introdueixen el concepte de coral, en aquests cants tant sorprenents convertint les seves actuacions en una experiència impactant i transformadora.
Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 124 persones

     

18/06/2011

18:30

Santa Maria de Cornet

Aquesta bonica església romànica del S.XII, la trobem en un espai idíl·lic envoltat de natura al terme de Cornet, agregat a Sallent des de 1870. Per arribar-hi cal agafar la carretera que va de Balsareny a Avinyó, a uns 8 km. de Balsareny, trobarem perfectament indicat el camí que porta a l’església.

 

Explicació a càrrec de Francesc Villegas i Martínez

 

Reshà ( noves sonoritats )

Reshà és un duet format per María Di Pace y Leonardo Trincabelli, utilitzant com a instruments protagonistes el hang i l’arpa. En aquest duet hi conflueixen trajectòries diferents, creant així nous punts de trobada. El hang és un instrument creat a Suïssa aquest segle (XXI) amb una sonoritat metàl·lica sorprenentment dolça i agradable.

 

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 101 persones

04/06/2011

19:30

Sant Vicenç de Cardona

Animem a tothom a aprofitar aquesta ocasió per conèixer un dels monuments més importants del romànic del nostre país. Un temple que ha estat objecte d’un estudi profund i que desperta interès internacionalment. El seu interior és imponent i auster, una construcció feta amb ordre i equilibri i amb una acústica impressionant.

 

Explicació a càrrec d’Andreu Galera i Pedrosa.

 

Camerata Harmonica ( cor de cambra )

És un cor mixt format per una vintena de cantaires amb experiència en el món coral i musical en general, dirigits per Joan Mª Bozzo. En aquest concert podrem gaudir de peces corals de diferents èpoques i autors, com Javier Busto, Brahms o Haydn entre d’altres, fent un èmfasi especial en la música espiritual o religiosa.

 

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 132 persones

22/05/2011

18:30

Santa Maria i Castell de Balsareny

Dalt d’un turó amb unes vistes fantàstiques, prop del riu Llobregat, s’alça imponent l’edifici més emblemàtic de Balsareny, el castell. Al costat hi trobem una bonica ermita romànica. L’ermita de Santa Maria, del S.XII.

L’explicació i visita inclourà l’ermita i les dependències del castell, en una d’elles és on es farà el concert. Per arribar-hi sortir per Balsareny nord de la C-16.

 

Explicació a càrrec de Josep Guardiola i Tobella.

 

Efrén López i Miriam Encinas ( músiques del món )

Són dos músics amb una àmplia trajectòria en el món de les músiques antigues i d’arrel, ens proposen un programa instrumental amb un marcat component didàctic. Coneixerem el so de preciosos instruments de corda d’arreu del món, posant un èmfasi especial en els llaüts medievals europeus i d’altres tradicionals de cultures del Mediterrani Oriental, l’Orient Mitjà i l’Àsia Central.

 

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 120 persones

07/05/2011

18:30

Sant Andreu de Castellnou

A Castellnou de Bages hi trobem aquesta singular església mil·lenària, que tot i haver patit diverses reformes al llarg de la història, conserva molt bé la seva factura romànica original.

Per arribar-hi cal anar fins a Santpedor, des d’aquesta població, cal agafar la carretera de Castellnou i seguir les indicacions.

 

Explicació a càrrec de Jaume Moya i Plana.

 

Els Ministrils ( música antiga )

Són músics amb un important bagatge, sobretot en el camp de la música antiga, havent participat en diversos grups orquestrals i de cambra. Aquest quartet de flautes i percussió seran els encarregats d’obrir el cicle amb el concert, “música de joia en una vila del 1600”, on les flautes de bec són protagonistes.

També podrem escoltar altres instruments històrics de vent com el cornetto, el traverso renaixentista o el baixó.

 

Preu de l’entrada: 10€

 

Fotos

Assistents: 125 persones

     

08/05/2010

La Basílica de Santa Maria de Manresa (la Seu) és un dels exemples més representatius del gòtic català. La Seu és l'edifici més emblemàtic de Manresa, un temple que es va començar a construir fa gairebé 700 anys damunt l'anterior temple romànic que va quedar petit i del qual encara hi trobem algunes restes.
Una d'elles és el portal de Santa Maria, del s.XII que dóna accés al claustre. A continuació es troben les dependències que descobreixen l'antic claustre romànic del segle XI, espai on tindrà lloc el concert.
 

Visita guiada a càrrec de Francesc Gasol (historiador i geògraf)

 

Shiam Sunder. Ragues devocionals (Música clàssica de la Índia)

El sistema de les Ragues de la música de l’Índia perdura des de fa més de 2500 anys. Les arrels de la música clàssica de l’Índia són religioses i trobem el seu origen en els himnes vèdics dels temples hindús.
Shiam Sunder és un gran mestre d’aquest art mil·lenari, explotant les emocions d’aquestes composicions melòdiques a través del bansuri, flauta travessera de bambú.

 

Fotos

23/05/2010

Sant Cugat del Racó és el monument més destacat del municipi de Navàs. És una església romànica del segle XI que està molt ben conservada. Situada en un turó enlairat prop del poble de Castelladral té una vista esplèndida en un entorn natural idíl·lic.
Per arribar-hi cal prendre una desviació de la carretera C-16, l'Eix del Llobregat, immediatament abans d'entrar al nucli de Navàs.
Cal anar en direcció El Mujal i continuar en direcció cap a Sant Cugat del Racó.
 

Visita guiada a càrrec de Montserrat Barniol (Historiadora d’Art)

 

Nota de premsa.

Quartet d’cor (d)
Aquest quartet de corda va néixer el 2008, de la gran afició que comparteixen aquests quatre joves per la música de cambra.
Formant-se al Conservatori Superior de Música Liceu de Barcelona, han realitzat un bon nombre de concerts i adquirit una bona experiència a l’escenari. En aquesta ocasió ens oferiran peces clàssiques de caire espiritual.

 

Fotos

05/06/2010

St. Julià de Coaner és una església força aïllada i que deixa sorprès al visitant per la seva espectacularitat. Consagrada l'any 1024, és un edifici romànic pertanyent al municipi de Sant Mateu de Bages. Al costat hi ha una torre, resta d'un antic castell.
S'hi accedeix des del poble de Súria. Venint de Manresa, cal travessar la població i, abans de tornar a entrar a la C-55, hi ha un trencall indicat, a mà esquerra. Cal seguir una pista de terra, que es troba en bon estat, uns 4 Km.
 

Visita guiada a càrrec de César Favà ( Historiador d’Art)

 

Nota de premsa.

Nadis. Ritual del gong (Noves sonoritats)

La sonoritat d’instruments com el gong, el didgeridú, la sànsula, el monocordi, la percussió oceànica, el bansuri o els cants harmònics no deixen a ningú indiferent. Instruments arcaics i moderns
que combinats i seguint una estructura estudiada, utilitzada també en el camp de la musicoteràpia, ens faran viure una experiència intensa i sorprenent.

 

Fotos

19/06/2010

Sant Pere de Castellfollit és una església romànica situada als afores del municipi de Castellfollit del Boix. Construïda a mitjans del segle XI, conserva l'ornamentació típica del primer romànic.
El temple, la rectoria i el cementiri s'alcen solitaris a l’esplanada superior d’un turó, des d'on hi ha una panoràmica excel·lent del massís de Montserrat.
Per arribar-hi cal arribar al poble de Castellfollit, un cop al poble seguir les indicacions cap a església de St. Pere, aprox. 1 km.
 

Visita guiada a càrrec de Jaume Moya (Arquitecte)

 

Nota de premsa.

A Chantar
Quins sons produirien els instruments que apareixen als capitells romànics? Quin era el paisatge sonor dels palaus, castells i esglésies rurals de la Catalunya comtal?
A Chantar fa reviure de nou la banda sonora de la Catalunya medieval. Combinant la investigació històrica i la divulgació del patrimoni, Joan Miró, Maria de Lluc Coli i Laura de Castellet presenten la música instrumental i cantada d’entre els segles XII i XV.

 

Enllaç on actualment pengen les seves notícies: http://sasserra.blogspot.com
 

Fotos

 

07/05/2010

 

Roda de premsa en la qual en Jaume Moya, vocal de Patrimoni de la nostra entitat juntament amb l'Albert Giménez coordinador del cicle de "Música i Romànic".