Valor: Estat de conservació: Nom:

2

Molt correcte

Sant Pere de Vallhonesta

Segle atribuït: Municipi:
Segle X Sant Vicenç de Castellet
Planta: Coordenades GPS:

41.673840, 1.887924

 
Mostra un mapa més gran

Com arribar:

Amb cotxe: per la carretera de St Vicenç de C. al Pont de Vilomara km 2,8, a mà dreta, desprès d'un pontet, trobareu un trencall que al cap d'uns 4 km us deixarà sota l'ermita.
Per arribar-hi peu: des de St Vicenç de C. , heu d'agafar un caminet que surt de la barriada "Les Roques", prop de l'església parroquial. Al cap d' 1,5 km i escaig, trobareu un altre camí, a l'esquerra, que s'enfila per la muntanya que hi arriba.

Fotografies:

 

Descripció:

La gràcia d'aquesta petita església d'una sola nau, destaca en el seu esvelt campanar d'espadanya, de dos pisos.
Aquest campanar es pot considerar únic amb la seva forma en el Bages, ja que disposa de dues obertures bessones, sent mes altes les superiors, i amb la seva asimetria pel seu desplaçament del centre de la nau en la façana oest.
En la planta de l'església es poden distingir 2 parts principals, primer el absis del segle XI, i la nau del segle XIII , i entre mig hi ha el arc triomfal. Al mig del absis hi ha una finestra de mig punt i doble abocinat. El arc triomfal del començament de la nau està fet amb aparell "opus quadratum" de pedres desbastades, denota ser del primer romànic .
La nau es única de planta rectangular i parets bastant primes . Això fa pensar que originàriament, va tenir una coberta de fusta. Si això fos cert faria pensar que la construcció faria retrocedir al segle X.
La façana de ponent amb el campanar d'espadanya, està construït amb carreus de pedra picada "Opus emplecton" i les dovelles del portal de migdia, indican que l'obra es del segle XIII.

Noticies històriques:

L'església de Sant Pere de Vallhonesta es citada com a parròquia independent en les primeres llistes parroquials vigatanes dels segles XII i XIII. Perdé la categoria de parròquia al segle XV i s'uní en qualitat de sufragània a Castellbell, fins que el 1.870 passa a ésser sufragània de Sant Vicenç de Castellet.
Annexat a l'església hi ha l'edifici anomenat Cal Campaner, el qual es troba restaurat pel Centre Excursionista de Sant Vicenç que hi te un refugi i malda per la conservació de l'església i el seu entorn.
Destaca la diada del 1 de Maig , en que es celebra la Festa del Panellet.
Cal parar atenció en el sarcòfag romànic a l'interior de la nau, i en la paret exterior amb filades de "opus espicatum" alternades amb fileres horitzontals.

Última actualització: Col·laborador:
12/04/2014 Toni Figuera