Rutes:

 

En aquesta secció trobaràs una part del patrimoni romànic de la comarca expressat en diferents itineraris.

Aquestes Rutes Romàniques han estat creades pels AARB perquè les gaudeixis.

Mapa de situació del Romànic al Bages (en construcció)

 
Mapa

Descripció


Mostra AARB Ruta 1 en un mapa més gran

Ruta 1. PER L’ANTIC TERME MEDIEVAL DE MANRESA

 A banda d’un petit conjunt d’esglesioles i construccions civils situades dins l’antic terme de la Manresa Medieval, la ciutat monumental ofereix al visitant la descoberta del Museu Comarcal, que conté una important col·lecció arqueològica amb peces des de la prehistòria fins a l’època moderna. La Seu de Manresa esdevé l’edifici més rellevant de la ruta. Al seu museu atresora una talla d’un Crist Romànic, a més d’una peça única: un Frontal d’Altar, tapís de seda i or fet a Florència el s.XIV per encàrrec d’un noble manresà. A l’interior, la Seu conté una excepcional col·lecció de retaules gòtics, i conserva, just a sota de l’actual claustre, un conjunt de construccions que pertanyien a l’antiga canònica romànica de Santa Maria. Resseguint el riu Cardener, proper a la confluència amb el Llobregat, podrem gaudir de notables monuments: L’església pre-romànica de Matadars, Sant Jaume de Vallhonesta i el seu esvelt campanar d’espadanya, l’església romànica dels Comdals i la torre del segle X, el conjunt de Castellet, la construcció romana de la Torre del Breny i la vila i sepulcre de Boades.

 

Mostra AARB Ruta 1 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 2 en un mapa més gran

Ruta 2. A L’OMBRA DE MONTSERRAT

 Entre Salelles i Marganell, en la carretera que ens porta des de Manresa a Montserrat pel coll del Bruc, es poden visitar un conjunt de petites esglesioles romàniques, que romanen com a únic testimoni i tresor de l’època, en llocs habitats de molt més antic. Sant Pere del Brunet, tot i el pas del temps, conserva íntegrament la seva construcció pre-romànica. La curiositat d’aquesta ruta la trobem a la Capella de Mare de Déu de Gràcia, edificada amb les restes de l’antiga capella de Sant Salvador de Guardiola. Si hom cerca pels voltants de la nova capella, se sorprendrà en descobrir que encara s’hi conserven les restes de les dues absidioles d’aquesta antiga edificació, excepció interessant perquè es tracta d’un dels pocs edificis de dos absis que es conserven a la comarca. Al mas Miralda, proper a la capella,  es conserva la imatge gòtica original de la Marededéu de Gràcia.

 

Mostra AARB Ruta 2 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 3 en un mapa més gran

Ruta 3. MONTSERRAT 

Més enllà de l’atractiu turístic i espiritual del Monestir de Montserrat, el visitant pot admirar-ne el seu valor paissatgístic i l’extraordinari fenòmen geològic que conforma el massís. Tot i el seu orígen romànic, l’església de Santa Maria, de la qual en resta tan sols una portada, dissimulada en un dels laterals de l’accés al nou santuari, aquest edifici romànic, consagrat per l’Abat Oliva, és més posterior a l’important conjunt del monestir de Santa Cecília de Montserrat, documentat aquest de molt abans.  En el conjunt del Monestir Benedictí, a l’interior dels jardins privats dels monjos, es preserva l’antiga ermita de Sant Iscle i Victòria, en memòria dels germans sants màrtirs cordobesos.

 

Mostra AARB Ruta 3 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 4 en un mapa més gran

Ruta 4. SANT BENET DE BAGES

 D’aquesta ruta en destaca, com a joia indiscutible del romànic català, el monestir de Sant Benet de Bages, que des de l’any 2000 és propietat d’una entitat d’estalvi, la qual n’ha propiciat la restauració. El conjunt del monestir, situat entre els municipis de Navarcles i Sant Fruitós de Bages, conserva sencer tot el claustre, amb capitells d’una gran riquesa escultòrica i elements arquitectònics que el fan una de les màximes representacions del romànic català. Les seves dependències i espais, inclouen vestigis d’època romana, pre-romànica, romànica, gòtica i posteriors. L’espai de Sant Benet, es preveu que esdevingui en un futur el punt d’atracció permanent de les activitats culturals i patrimonials de la comarca.

 

Mostra AARB Ruta 4 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 5 en un mapa més gran

Ruta 5. DEL PLA DE BAGES A CASTELLNOU 

Com a centre d’atenció indiscutible d’aquesta ruta, Sant Andreu de Castellnou de Bages és un dels conjunts romànics de planta basilical més ben edificats d’aquest estil que es conserven al Bages. Aquesta ruta, però, compta amb petites però molt interessants capelles, algunes d’elles, com Santa Maria de Claret i Sant Iscle i Victòria de Bages, restaurades recentment de forma molt acurada. A Santpedor, cal destacar el seu nucli antic, de tipología medieval, que preserva encara les restes de l’antiga portada de l’esglésa romànica de Sant Pere d’Or, obra del mateix mestre escultor del claustre de Sant Cugat del Vallès: Arnau Cadell.

 

Mostra AARB Ruta 5 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 6 en un mapa més gran

Ruta 6. DE NAVÀS A SALLENT PER LES CARENES 

Sallent, un dels termes amb més esglésies romàniques de la comarca, ofereix en aquesta ruta la singularitat de disposar de l’església romànica de Sant Esteve del Castell, restaurada recentment. Es tracta d’una de les dues esglésies rodones que hi ha al Bages, i de els poques que tenim a Catalunya. Aquesta ruta, que transcorre per una variada orografia, rica en matisos paissatgístics, ens apropa també a Santa Maria de Cornet. Aquesta església és una de les més belles construccions romàniques de l’interior de la comarca. Per no perdre detall, cal parar atenció a la finestra de l’absis principal, i al portal, que presenten motius escultòrics d’interès.

 

Mostra AARB Ruta 6 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 7 en un mapa més gran

Ruta 7. CAMÍ DEL MOIANÈS

 Com arreu del nostre territori, el pas del temps ens ha deixat mostres que fan palesa l’actuació degradant de l’home en el patrimoni. Aquesta ruta, conformada principalment de restes en deficient estat de conservació, és especialment didàctica per demostrar que l’abandonament, el pillatge, i la desídia ens han privat de gaudir d’un excepcional patrimoni medieval. En destaca Santa Eugènia del Gomar, una petita esglesiola pre-romànica que resta consolidada, i que ens permet de conèixer perfectament com eren aquests senzills edificis al voltant de l’any 1000, coberts generalment amb encavallada de fusta.

 

Mostra AARB Ruta 7 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 8 en un mapa més gran

Ruta 8. LES VALLS DEL MONTCAU

 Aquesta ruta, molt rica de contingut, ens apropa a l’església de Sant Martí de Mura, que permet una didàctica forma de veure l’evolució d’un edifici que ha perviscut durant 1000 anys. En aquest edifici, s’hi perceben les diverses fases constructives. El timpà, dedicat a la Mare de Déu, és una obra excepcional. No menys importants són les esglésies de Santa Maria de Talamanca i Santa Maria de Rocafort, a l’interior de les quals s’hi conserven uns sarcòfags esculturats d’època gòtica, amb un cavaller escolpit damunt. Sant Esteve de Vilarrasa, dóna nom a la riera de Sant Esteve, que es troba prop la seva llera. És aquest un lloc de passada de moltes famílies, que els caps de setmana d’estiu es banyen als seus gorgs. Un xic més amunt, hi trobem Santa Creu de Palou, a tocar de la important masia del Farell.

 

Mostra AARB Ruta 8 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 9 en un mapa més gran

Ruta 9. ENTRE LES VALLS D’OLÓ I LA GAVARRESA

 Fent ruta a l’entorn del poble de Santa Maria d’Oló, s’ens suggereix la visita a un seguit de petits temples romànics edificats entre els segles XI i XII, dels quals en destaca especialment l’església de Sant Vicenç de Vilarasau. Aquí s’originà l’antiga vila de Sau, d’aquí el seu nom. Al cim del turó, dins el casc antic de la població, hi ha les restes de l’antiga església de Santa Maria d’Artés, que anys enrera foren motiu d’una important excavació, la qual en determinà aquest com el punt d’orígen de l’antiga població, ja en època romana. Algunes làpides i restes arqueològiques es conserven al Museu Comarcal de Manresa.

 

Mostra AARB Ruta 9 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 10 en un mapa més gran

Ruta 10. L’ESTANY

 La petita població de l’Estany esdevé un conjunt especialment bonic, que ha sabut preservar el monestir romànic i el seu entorn. El monestir de Santa Maria de l’Estany és sens dubte l’edifici cabdal d’aquesta ruta, i és de gran importància el treball escultòric dels capitells del seu claustre. A l’interior de l’església, perfectament conservada i restaurada, hi ha una talla de la Marededéu de la Llet, del segle XIV. Proper a l’Estany, Sant Jaume de Vilanova és un conjunt arquitectònic circular del segle XI, una de les dues esglésies de planta rodona que es conserven a la comarca.  Un edifici interessant és Sant Feliu de Terrassola que fou restaurat i completat amb les restes dels absis de l’església de Sant Martí de Puigermengol. L’església de Terrassola està integrada al mas que hi queda annexe, fins al punt que la seva entrada original es troba a l’interior de la casa. El campanar de l’església és una antiga torre de defensa, que hom coneix que comunica, subterràniament, fins a l’altra banda del riu i de la vall.

 

Mostra AARB Ruta 10 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 11 en un mapa més gran

Ruta 11. DE CAMÍ CAP A LA CATALUNYA NOVA

L’entorn monumental de les Torres de Fals, estructures defensives del Castell de Fals, cada any apleguen la organització del pessebre vivent en un marc natural de bellesa excepcional. Es tracta d’un indret bucòlic, allunyat del brogit urbà, que conserva, tot i la pèrdua de la major part de l’estructura original, un aire medieval que encisa al visitant. A l’entorn, entre boscos i turons, gaudim de varietat d’esglesioles que, com Sant Amanç de Viladés i Santa Maria del Grau, conserven restes de l’estil pre-romànic dins l’actual construcció romànica. A pocs metres de l’església del Grau, es conserva una Sepultura Olerdolana excavada en un bloc de pedra. A Rajadell, l’església de Santa Llúcia fou d’antic una comunitat de monges, que en el segle XIII s’acolliren a l’ordre de Sant Agustí. Prop del poble de Rajadell, encimbellat dalt d’un turó, el conjunt del Castell gòtic de Castellar, totalment sencer, del qual se n’està rehabilitant la coberta, esdevé una imponent construcció. Cal destacar l’església de Sant Miquel del Castell, que està en fase de restauració.

 

Mostra AARB Ruta 11 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 12 en un mapa més gran

Ruta 12. CASTELLFOLLIT DEL BOIX

 Aquesta ruta, que transcorre tota per l’actual municipi de Castellfollit del Boix, inclou el conjunt monumental de Sant Pere de Castellfollit, un edifici que originalment constava de tres naus i tres absis. Dins el mateix municipi, poc conegut per la seva ubicació geogràfica, es conserven les restes del monestir de Sant Pere del Mont, un petit priorat que ja es coneixia d’ençà del segle XII, dependent del monestir berguedà de Sant Pere de la Portella. Al terme, Sant Miquel de Grevalosa és un conjunt pre-romànic, que fou netejat i consolidat per Amics de l’Art Romànic del Bages entre 1972 i 1974. Antigament, Grevalosa era un municipi independent, que juntament amb Maians i Santa Maria constituïren, en fusionar-se l’any 1836, el municipi de Castellfollit del Boix.

 

Mostra AARB Ruta 12 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 13 en un mapa més gran

Ruta 13. EL BAIX CARDENER

 Amb un relleu poc accidentat, aquesta ruta transcorre resseguint la llera del Cardener, al nord de Manresa. Proper al poble de Súria hi ha l'església de Santa Maria de Cererols, l’únic exemple que hi ha al Bages que conserva pintures romàniques originals, que s’han afegit amb unes noves representacions que completen el conjunt. Al poble de Súria, es pot gaudir de l’encant del poble Vell, i apropar-se als afores, a la Torre de defensa de La Pobla, recentment consolidada. Al terme municipal hom pot participar de l’Itinerari Patrimonial del Samuntà, essencialment paissatgístic, en el qual hi destaca la visita a un antic molí fariner. Sant Salvador del Quer és una església recentment restaurada, que domina les vistes a la població. De retorn a Manresa, podem visitar el Santuari de Joncadella, estoig de la patrona del Pla de Bages.

 

Mostra AARB Ruta 13 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 14 en un mapa més gran

Ruta 14. ENTRE BALSARENY I GAIÀ

 Santa Maria de Ferrans, fou un nucli poblat, anterior a la vila de Balsareny. Es tracta d'una església de dues naus, una excepció dins del romànic a la comarca. En el recinte del Castell de Balsareny podem visitar la petita capella de Sant Iscle i Santa Victòria, que era l'antiga església dels senyors de Balsareny. Edificada damunt d’on comença la monumental obra de la Sèquia de Manresa, un treball d’enginyeria medieval únic a Catalunya, que aporta des del segle XIV aigua a la capital del Bages i en permet el regadiu de molts dels seus territoris.

 

Mostra AARB Ruta 14 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 15 en un mapa més gran

Ruta 15. SANT CUGAT DEL RACÓ

 En aquesta ruta en destaca, indiscutiblement, la joia del romànic a la comarca de Bages: es tracta de l'església de Sant Cugat del Racó, la única església que es conserva sencera a Catalunya en planta de creu grega, amb profusa decoració llombarda, i un cimbori circular atrevit, que parteix d’una planta quadrada fins a una forma de mitja esfera. Aquesta solució arquitectònica, portada a terme en el segle XI, resulta d’una excepcionalitat fóra de dubte. Proper al lloc, a Sant Pere de les Cigales es conserven algunes restes de l'edifici romànic, però el que veritablement cal destacar és que a l’entorn s’hi conserven diverses sepultures medievals i diverses cistes de magatzem de gra.

Tot i que d'orígen a la comarca Castelladral era el municipi principal, degut al creixement com a colònia tèxtil de Navàs, a principis del segle XX, perdè el protagonisme a favor d’aquesta.

 

Mostra AARB Ruta 15 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 16 en un mapa més gran

Ruta 16. SANT MATEU DE BAGES

 Per terres d'antics castells, aquesta ruta transcorre pel terme municipal més gran del Bages i un dels més grans de Catalunya, i que, a més, atresora el major nombre d’esglésies romàniques en un sol municipi. A part, hi ha altres vestigis arqueològics, com el Cau de la Guineu, el Dólmen de Castelltallat, la Necròpoli del Collet, ... Darrerament, als atractius turístics del municipi s'hi han afegit les rutes “paisatge i natura” que hom pot portar a terme damunt de carros tibats per cavalls. D'aquesta zona, cal visitar Sant Esteve de Camps, que preserva diverses sepultures tallades a la roca, Sant Cristòfol de Figuera, petita església fortificada. A Sant Mateu de Bages sobta la solidesa del seu campanar pre-romànic, l’únic que es conserva a Catalunya a part del de Coll de Nargó. Abans de deixar el municipi, a Castelltallat val la pena conèixer els retaules que es conserven a l’interior de l’església.

 

Mostra AARB Ruta 16 en un mapa més gran


Mostra AARB Ruta 17 en un mapa més gran

Ruta 17. PELS DOMINIS DELS SENYORS DE CARDONA

 Cardona, ciutat que ja adquireix importància des de l’època dels romans per l’explotació de les mines de sal, visitables actualment, i utilitzades com a recurs turístic, esdevé alhora un poble que conserva vestigis molts importants d’època medieval, com el Palau Graells. Amb tot, Sant Vicenç de Cardona és, però, la fita indiscutible d'aquesta ruta. Es tracta d'una monumental col·legiata, la primera gran església consagrada a Catalunya per l’Abat Oliva l’any 1040, edificada purament en l'estil llombard. És interessant la visita a l'església parroquial de Sant Miquel de Cardona, tot i que no és romànica però si de traspàs al gòtic. De la ruta, cal parar especial atenció al conjunt excepcional de les restes del Castell i la Torre i l’església de Sant Julià de Coaner. A pocs metres hi ha el santuari barroc a on es venerava la talla de la Marededéu romànica originària de l’església de Sant Julià.

 

Mostra AARB Ruta 17 en un mapa més gran