2022 Marginats i perseguits a l’Edat Mitjana

Un any més, els Amics de l’Art Romànic del Bages us convidem a participar en el Curs de Cultura Medieval que organitzem des del 1986, ja fa 36 anys.

Com sabeu, es tracta d’un cicle de tres conferències i una sortida de camp centrades en una problemàtica històrica concreta per oferir-ne una visió aprofundida i rigorosa, alhora que amena i apta per a tots els públics. Això s’aconsegueix comptant amb els millors especialistes en cada matèria, tots ells amb reconegudes trajectòries en el camp de la
investigació i la divulgació històrica.

En aquesta ocasió, volem parar atenció a aquells grups de la societat medieval que van patir el rebuig dels seus veïns i van ser marginats i perseguits a causa de les seves creences, del seu origen o, simplement, de la fama amb què comptaven. Això ens portarà a parlar del catarisme, l’heretgia més coneguda de l’Edat Mitjana i la més durament reprimida per l’Església; de l’esclavitud, una xacra de la qual no s’escapà la societat catalana d’època medieval; i de la caça de bruixes, un episodi especialment trist de la nostra història que acabà amb milers de dones denunciades pels seus propis veïns i finalment executades a la forca, acusades d’un crim inexistent.

Esperem que trobeu engrescadora aquesta proposta i que, com cada any, puguem comptar amb la vostra participació. Us hi esperem!

La Junta dels AARB

Descarregar tríptic

  • Data: Divendres 4 de novembre – 19:30 – entrades –
    Càtars a la cruïlla: religió, poder i mite
    Ponent: Dra. Delfi-I. Nieto-Isabel (Professora de la Universitat Queen Mary de Londres)
  • Data: Divendres 11 de novembre – 19:30 – entrades –
    Posseïren els nostres avantpassats persones esclavitzades? Relacions de dependència i dominació a la Catalunya medieval (segles VIII-XV)
    Ponent: Dr. Ivan Armenteros Martínez (Científic titular de la Institució Milà i Fontanals del CSIC)
  • Divendres 18 de novembre – 19:30 – entrades –
    La cacera de bruixes a Catalunya. El cas del Bages
    Ponent: Dr. Pau Castell Granados (Professor de la Universitat de Barcelona)
  • Dissabte 19 de novembre – 8:00 – entrades –
    Sortida matinal en vehicles particulars al Lluçanès
    8.00 h. Lloc de Trobada: Pàrquing del monestir de Santa Maria de Lluçà (Lluçà).
    Pujada al castell i església rodona de Lluçà, una part del recorregut fins al castell i l’església serà en vehicle particular. Guia: Dr. Xavier Costa i Badia (Doctor en
    Història Medieval per la UB).
    10.15 h. Visita guiada a la canònica de Santa Maria de Lluçà. Guia: Dr. Xavier Costa i Badia (Doctor en Història Medieval per la UB).
    12.00 h. Visita guiada al centre d’interpretació de Bruixeria de Sant Feliu Sasserra.
    Sortida: Soci/a AARB: 6€ – No Soci/a AARB: 10€. El pagament s’efectuarà en la mateixa sortida.
    Inscripció màxima a la sortida: 40 persones.

Notes:

  • Totes les conferències són obertes, gratuïtes, i tindran lloc a la Sala d’Actes del Montepio de Conductors, c/ Bilbao, núm. 20 de Manresa.
  • Places limitades a l’aforament.
  • INSCRIPCIÓ OBLIGATÒRIA