2024 La marina Catalana a l’època medieval

Un any més, els Amics de l’Art Romànic del Bages us convidem a participar en el Curs de Cultura Medieval que organitzem des del 1986, ja fa 38 anys.

Com sabeu, es tracta d’un cicle de tres cobferències i una sortida de camp centrades en una problemàtica històrica concreta per oferir-ne una visió aprofundida i rigorosa, alhora que amena i apta per a tots els públics. Això s’aconsegueix comptant amb els millors especialistes en cada matèria, tots ells amb reconegudes trajectòries en el camp de la investigació i la divulgació històrica.

En aquesta ocasió, volem parar atenció a un medi que va tenir una importància cabdal en el desenvolupament de la Catalunya medieval: el mar. De fet, com ens presentarà el primer conferenciant, l’expansió catalana per la Mediterrània va ser un dels motors que va acabar convertint la Corona d’Aragó en una vertadera potència internacional als segles XIII, XIV i XV. Més enllà de la història més política, però, també ens interessarem per les comunitats humanes que es van desenvolupar al voltant del mar durant l’Edat Mitjana.

Per aquest motiu, dedicarem la segona conferència a les tripulacions dels vaixells i, la tercera, a les dones pescadores i marineres que, sovint des de terra, visqueren completament lligades a les seves aigües.

Esperem que trobeu engrescadora aquesta proposta i que, com cada any, puguem comptar amb la vostra participació.

Us hi esperem!
Amics de l’Art Romànic del Bages

Descarregar tríptic

El programa de conferències és el següent:

  • Divendres 8 de novembre de 2024 – 19.30 h – entrades
    La Mediterrània a l’Edat Mitjana, un mar de reptes i d’oportunitats Ponent: Dr. Albert Estrada-Rius (Gabinet Numismàtic de Catalunya. Museu Nacional d’Art de Catalunya)
  • Divendres 15 de novembre de 2024 – 19.30 h – entrades
    Vaixells i tripulacions a la mar catalana a l’Edat Mitjana Ponent: Dr. Marcel Pujol i Hamelink (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya)
  • Dissabte 22 de novembre de 2024 – 19.30 h – entrades
    La mar de dones (segles XIV-XV) Ponent: Dra. Coral Cuadrada Majó (Universitat Rovira i Virgili)
  • Dissabte 23 de novembre de 2024
    Sortida de tot el dia, en autocar, al Museu Marítim i a l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Dinar inclòs. Inscripcions i informació de la sortida a Viatges Masanés, C/Born, 6 – Manresa Tel. 938724888 – Correu electrònic: manresa@viatgesmasanes.com

Notes:

  • Totes les conferències són obertes, gratuïtes, i tindran lloc a la Sala d’Actes del Montepio de Conductors, c/ Bilbao, núm. 20 de Manresa.
  • Places limitades a l’aforament.
  • INSCRIPCIÓ OBLIGATÒRIA